ویروس پیامکی چیست؟

فهرست مطالب

ویروس پیامکی (SMS Malware)؛ یک نوع بدافزار است که از طریق پیامک (SMS) به تلفن همراه نفوذ می‌کند و علاوه‌بر امنیت به عملکرد گوشی آسیب می‌زند. این نرم‌افزار مخرب، پس از وارد شدن به موبایل اقدام به تکثیر خود می‌نماید و فایل‌ها را در معرض آسیب قرار می‌دهد. نصب یک آنتی‌ویروس قدرتمند و عدم کلیک روی لینک‌های ناشناس سبب می‌شود از درگیر شدن با ویروس‌های پیامکی در امان بمانید. این ویروس‌ها با هدایت کاربران به صفحات پرداخت جعلی، اقدام به کلاهبرداری مالی می‌کنند. با توجه به اینکه افراد با کلیک روی لینک این پیام‌ها دچار ضررهای مالی می‌شوند، آشنایی با ویروس اس ام اس و نحوه پیشگیری از آن بسیار اهمیت دارد. در ادامه به معرفی ویروس پیامکی می‌پردازیم و راه‌های مقابله با این بدافزار را بررسی می‌کنیم.

ویروس پیامکی چیست؟

ویروس اس ام اس، یکی از انواع نرم‌افزارهای مخرب به‌حساب می‌آید که حاوی یک لینک آلوده است. این ویروس که از طریق پیامک منتشر می‌شود، افراد را با وعده‌های مختلف مانند اینترنت رایگان به کلیک کردن روی لینک‌های جعلی ترغیب می‌نماید. برنامه‌نویسی این بدافزار به‌گونه‌ای است که پس از نصب در تلفن همراه شما مخفی می‌شود و هیچ آیکونی برای مشاهده و ردیابی آن وجود ندارد. ویروس‌های پیامکی، اطلاعات شخصی و مالی افراد را در معرض سرقت قرار می‌دهند و در عملکرد تلفن همراه اختلال ایجاد می‌کنند.

نحوه عملکرد بد‌افزارهای پیامکی

ویروس پیامکی، کاملا مشابه یک اس ام اس عادی است و از روش‌های مختلفی مانند پیامک، ایمیل و تلگرام برای کاربر ارسال می‌شود. بدافزارهای پیامکی، علاوه‌بر پیام متنی حاوی یک لینک مخرب هستند و مخاطب را به یک صفحه مشخص هدایت می‌کنند. در این صفحه‌ها کلاهبرداران درخواست‌های متفاوتی از کاربران دارند و تقاضای آن‌ها شامل نصب یک نرم‌افزار، وارد کردن اطلاعات شخصی و یا پرداخت پول می‌شود. پس از کلیک کردن روی لینک، باج‌افزار پیامکی به تلفن همراه نفوذ می‌کند اما آیکون نصب برنامه روی گوشی قابل مشاهده نیست. پس از فعال شدن ویروس، همان پیامک به تمام مخاطبین گوشی ارسال می‌شود و به این صورت چرخه ادامه می‌یابد. ارسال پیامک از طریق شماره تلفن مخاطبان، سبب اعتمادسازی و انتشار بیشتر ویروس می‌شود. ویروس‌های پیامکی در تلفن همراه عملکردهای متفاوتی دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • دسترسی به حساب‌های بانکی و سوءاستفاده مالی
  • پاک کردن فایل‌های شخصی مانند فیلم و عکس
  • ایجاد تغییر در عملکرد برخی برنامه‌ها
  • دستیابی به اطلاعات شخصی و انتشار آن‌ها

شیوه شناسایی ویروس‌های پیامکی

هک پیامکی، به‌راحتی توسط کلاهبرداران و مهاجمان اینترنتی انجام می‌شود و این پیامک‌ها معمولا با وعده‌های فریبنده به دست کاربران می‌رسند. درصورت دریافت اس ام اسم مشکوک، ابتدا نام و شماره تلفن فرستنده را بررسی نمایید و بدون اطمینان از منبع پیام روی لینک کلیک نکنید. عبارات فوری و به‌سرعت در متن این پیام‌ها کاربرد زیادی دارد تا حس فوریت در افراد ایجاد نماید. همچنین لینک‌های این پیامک‌ها معمولا با استفاده از کوتاه‌کننده‌های لینک به‌صورت استاندارد درمی‌آیند. پیام‌هایی که حاوی ویروس هستند با توجه به رفتارشناسی اجتماعی و سبک زندگی یک جامعه طراحی و منتشر می‌شوند. در ادامه چند نمونه از این پیامک‌ها را مشاهده می‌کنید.

  • با عضویت در گروه تلگرامی زیر اینترنت مجانی هدیه بگیر.
  • اخطار فوری از طرف سازمان یا نهاد مشخص (دیوار)
  • من از طریق لینک زیر اینترنت رایگان گرفتم، تو هم سریع وارد لینک شو و از این فرصت استفاده کن.

انواع ویروس پیامکی

ویروس‌های پیامکی با اهداف مختلفی طراحی و برنامه‌نویسی می‌شوند و اطلاع از آن‌ها می‌تواند امنیت تلفن همراه کاربران را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. یکی از این ویروس‌ها فیشینگ پیامکی است که یک حمله هکری نیز به‌حساب می‌آید. در این مدل، مهاجم از طریق ارسال لینک مخرب با وعده دریافت جایزه یا کمک‌های بشردوستانه سعی در فریب افراد و دریافت پول دارد. این پیامک‌ها معمولا با نام شرکت‌ها و سازمان‌های شناخته شده ارسال می‌شوند. پیامک‌های حاوی نرم‌افزار مخرب، یکی دیگر از انواع ویروس‌های پیامکی هستند که لینک یک نرم‌افزار آلوده در متن آن‌ها قرار دارد و مخاطب با کلیک کردن روی آن یک بدافزار را در گوشی خود نصب می‌کند. از دیگر انواع ویروس‌های پیامکی می‌توان به ویروس‌های جاسوسی اشاره کرد که هدف آن‌ها شنود، دستیابی به اطلاعات و ردیابی افراد است. باج‌افزار پیامکی نیز با هدف سوءاستفاده مالی طراحی می‌شود.

شیوه پیشگیری از آلوده شدن دستگاه به بدافزارهای پیامکی

طراحی ویروس‌های پیامکی به‌گونه‌ای است که فعالیت خود را به‌صورت مخفیانه انجام می‌دهد و ردپایی از خود به جا نمی‌گذارند. بنابراین بهتر است همواره پیشگیری را در اولویت قرار دهید. برای جلوگیری از نفوذ ویروس اس ام اس به نکات زیر دقت کنید.

  • عدم کلیک روی لینک‌های ناشناس: با کلیک نکردن روی لینک‌های ناشناس می‌توانید از سوءاستفاده‌های احتمالی در امان بمانید.
  • فعال‌سازی حالت سیف‌مود (Safe Mode) گوشی: این حالت می‌تواند از اجرای برنامه‌های غیرمجاز جلوگیری کند.
  • آپدیت سیستم‌عامل: به‌روزرسانی سیستم‌عامل سبب بهبود عملکرد امنیتی تلفن همراه می‌شود.
  • به‌روزرسانی مداوم برنامه‌ها: این کار به‌دلیل رفع باگ‌های حفاظتی، امنیت گوشی را افزایش می‌دهد.
  • عدم فعال کردن دسترسی‌های غیرضروری: با انجام این کار دسترسی نرم‌افزارها به اطلاعات گوشی را محدود می‌کنید.
  • نصب آنتی ویروس و به‌روزرسانی دائم آن: آنتی‌ویروس می‌تواند بدافزارها را شناسایی کرده و مانع از نصب آن‌ها شود.
  • فعال سازی رمز پویا: این اقدام امنیت حساب‌های مالی را به‌شدت افزایش می‌دهد.
  • دانلود برنامه‌ها از گوگل پلی (Google Play) و اپ استور (App Store): نرم‌افزارها قبل از انتشار در گوگل پلی و اپ استور از نظر امنیتی مورد بررسی قرار می‌گیرند.
  • اسکن و شناسایی ویروس‌ها با Google Play Protect: این ابزار با اسکن نرم‌افزارها ویروس را شناسایی کرده و به شما اطلاع می‌دهد تا آن را حذف کنید.
  • فعال‌سازی حالت امنیت یا Emergency Reset در iOS: با فعال کردن این حالت، اشتراک‌گذاری اطلاعات با تمام افراد و نرم‌افزارها لغو می‌شود.

استفاده از آنتی‌ویروس معتبر یکی از بهترین روش‌های جلوگیری از نفوذ بدافزارهای مخرب به تلفن همراه است. این نرم‌افزارها قبل از ورود ویروس به گوشی آن را شناسایی و حذف می‌کنند. آنتی‌ویروس‌هایی مانند بیت دیفندر (Bitdefender Mobile Security)، نورتون 360 (Norton 360 Antivirus Scan)، آ وی جی آیفون (AVG Mobile Security)، کسپرسکی آیفون (Antivirus by Kaspersky) از نرم‌افزارهای معتبر و شناخته‌شده به‌حساب می‌آیند.

اقدامات بعد از ویروسی شدن گوشی از طریق پیامک

ویروس پیامکی به شیوه‌های مختلفی به تلفن همراه نفوذ می‌کند و سبب نقض حریم خصوصی افراد می‌شود. اگرچه با رعایت نکات ایمنی می‌توان از آلوده شدن گوشی به بدافزارها جلوگیری کرد؛ اما همواره احتمال نفوذ ویروس اس ام اس وجود دارد. در ادامه به اقدامات پس از ویروسی شدن موبایل اشاره می‌کنیم.

  • پاک کردن کش مرورگرهای گوشی
  • حذف نرم‌افزارهای مشکوک
  • فعال‌سازی حالت سیف مود
  • استفاده از آنتی‌ویروس
  • بازگشت به تنظیمات کارخانه

ابتدا راه‌های ساده‌تر مانند پاک کردن کش مرورگر و حذف نرم‌افزارهای مشکوک را امتحان کنید و بازگشت به تنظیمات کارخانه (Factory Reset) را در مرحله آخر انجام دهید. زیرا درصورت استفاده از ریست فکتوری، تمام داده‌ها و فایل‌های گوشی شما پاک می‌شود. بنابراین قبل از انجام این کار از اطلاعات مورد نیاز خود نسخه پشتیبان (Backup) تهیه کنید.

برای فعال‌سازی حالت سیف مود در گوشی‌های اندروید و آیفون نیز لازم است چند اقدام ساده را انجام دهید. در گوشی‌های اندروید، ابتدا تلفن همراه را خاموش کنید و هنگام روشن کردن، دکمه کاهش صدا را نگه دارید تا حالت Safe Mode فعال شود. برای فعال کردن حالت سیف مود در گوشی‌های آیفون دکمه پاور گوشی را فشار دهید و چند ثانیه نگه دارید. در صفحه ظاهر شده، گزینه Power off را انتخاب کنید. اکنون حالت سیف مود در iOS فعال شده است.

نتیجه گیری

ویروس پیامکی یک تهدید جدی برای کاربران موبایل به‌حساب می‌آید؛ زیرا فایل‌های شخصی و اطلاعات مالی را در معرض خطر قرار می‌دهد. این ویروس علاوه‌بر ایجاد فرصتی برای سوءاستفاده کلاهبرداران، عملکرد و امنیت تلفن همراه را با مشکل مواجه می‌کند. بدافزارهای پیامکی از طریق لینک‌های آلوده منتقل می‌گردند و به آسانی قابل ردیابی نیستند. به همین دلیل پیشگیری از نفوذ ویروس به گوشی یک کار هوشمندانه به‌حساب می‌آید. با توجه به این موضوع، بهترین راهکار عدم کلیک کردن روی لینک‌های مختلف است. استفاده از یک آنتی‌ویروس قدرتمند و به‌روزرسانی دائمی سیستم عامل نیز به شما کمک می‌کند تا امنیت تلفن همراه خود را افزایش دهید. همچنین اگر به‌عنوان شخص حقیقی یا حقوقی از خدمات سرویس‌های پیامکی استفاده می‌کنید، خرید پنل پیام کوتاه از یک شرکت معتبر می‌تواند خطر ابتلا به ویروس‌های پیامکی را به‌شدت کاهش دهد. زیرا این شرکت‌ها فرستنده و محتوا را از نظر امنیت بررسی می‌کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرویس‌های پیام کوتاه می‌توانید در تمام روزهای هفته با شماره‌های زیر تماس بگیرید و سوالات خود را از کارشناسان آموت بپرسید. متخصصان مجموعه به‌صورت شبانه‌روزی پاسخگوی سوالات شما هستند.

شماره تماس شرکت نرم‌افزاری آموت:

  • 02191305200
  • 05131777200

برخی از مشتریان ما

لطفا برای دریافت کتاب ایمیل خود را وارد کنید.