تاریخچه پیامک در ایران و جهان

فهرست مطالب

تاریخچه پیامک در ایران و جهان (SMS history)؛ ریشه در دهه‌های گذشته دارد. نخستین نشانه‌های این پیدایش را می‌توان در اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی مشاهده کرد. با این حال بسیاری از افراد هنوز هم در مورد کارآمدی پیامک در تبلیغات و اطلاع رسانی نگرانی‌هایی دارند. سرویس پیام کوتاه در اوایل سال ۱۳۸۱ در کشور ایران راه‌اندازی شد و در کمتر از ۵ سال به دلیل قیمت مقرون به صرفه جای خود را میان مردم باز کرد، استفاده از خدمات پیامکی امروزه به عنوان یکی از موثرترین و پرکاربردترین روش‌های تبلیغات به شمار می‌رود. همه گیر بودن ارسال پیام کوتاه و بهره وری بالا از جمله مزایای استفاده از پیامک محسوب می‌شود. در این مقاله قصد داریم تاریخچه ارسال پیامک در ایران و جهان را مورد بررسی قرار دهیم.

تاریخچه پیامک

در سال ۱۹۹۲ اولین پیامک در جهان ارسال شد و این تکنولوژی در حدود کمتر از ۱۰ سال به بیشترین میزان شکوفایی خود رسید. شرکت نوکیا در سال ۱۹۹۳ اولین سازنده گوشی‌هایی بودند که ساختار GMS را داشتند و می‌توانستند پیامک ارسال کنند، اما این قابلیت در ابتدا نتیجه مطلوبی نداشت. به گونه‌ای که تا سال ۱۹۹۵ مردم به صورت میانگین ۰.۴ پیامک در روز ارسال می‌کردند. این رقم در حدود ۱۵ سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۰ با پیشرفت پنل ارسال اس ام اس به حدود چندین تریلیون در سال رسید، یعنی در هر ثانیه در حدود ۱۹۳۰۰۰۰ پیامک در سراسر جهان ارسال می‌شد. تاریخچه استفاده از پیامک نشان می‌دهد که این سیستم با وجود هوشمند شدن موبایل‌ها و آمدن سرویس‌های اطلاع‌رسانی مختلف، هنوز هم یکی از مهم‌ترین روش‌های جذب مخاطب به شمار می‌رود و می‌تواند نقش عمده‌ای در زندگی ما داشته باشد.

پیامک چیست؟

پیامک یا همان Short message service که به اختصار به آن SMS نیز گفته می‌شود، سرویس ارسال پیام متنی از طریق دستگاه‌های موبایل است. اولین اس‌ام‌اس بیش از ۳۰ سال پیش ارسال شد و بعد از آن به تدریج به یکی از پرکاربردترین خدمات اپراتورهای تلفن همراه تبدیل شد. ارسال پیامک از گذشته تاکنون تغییرات چشمگیری پیدا کرده است، به گونه‌ای که امروزه پیامک جایگاه مهمی در ارتباطات روزانه مردم دارد و نقش‌های مهمی مانند تبلیغات، تایید هویت افراد، اطلاع‌رسانی‌های عمومی و… را ایفا می‌کند و خدمات آن از ارسال پیام متنی ساده فراتر هستند. یعنی افراد می‌توانند با خرید پنل اس‌ام‌اس به امکانات و خدمات پیشرفته‌تری دسترسی داشته باشند.

ایده پیامک یا SMS از کجا شکل گرفت؟

ایده ارسال پیامک برای اولین بار در سال ۱۹۸۴ به ذهن ماسی ماکونن مهندس فنلاندی خطور کرد. او در آن زمان در شرکت نوکیا مشغول به کار بود و زمانی که برای کنفرانسی با موضوع آینده ارتباطات موبایلی به دانمارک آمد، ایده سرویس پیام رسانی برای گوشی‌های دیجیتال GSM را مطرح کرد. متاسفانه او هرگز برای این ایده دستمزدی دریافت نکرد، زیرا حق امتیاز ایده را به ثبت نرسانده بود. ماسی ماکونن در تاریخچه پیامک در ایران و جهان به لقب پدر پیامک شهرت دارد و پس از پیشنهاد او، ایده تعداد ۱۶۰ کاراکتر استاندارد برای پیامک توسط فریدهام هیل براند مطرح شد.

اولین پیامک جهان چه زمانی ارسال شد؟

اولین پیامک جهان حدود ۳۰ سال پیش یعنی در سال ۱۹۹۲ توسط نیل پاپورث، مهندس ارتباطات ۲۲ ساله‌ای که در بریتانیا کار می‌کرد، ارسال شد. از آنجایی که در آن سال‌ها تلفن هنوز صفحه کلید نداشت، پیام متنی Papworth از یک رایانه شخصی برای ریچارد جارویس ارسال گردید. در این پیامک نوشته شده بود: “کریسمس مبارک”. این پیامک به یک گوشی موبایل اوربیتل ۹۰۱ ارسال شد، اما جارویس راهی برای وارد کردن متن نداشت و نتوانست به این پیام پاسخی دهد.

ارسال اولین پیامک در تلفن همراه

در تاریخچه پیام کوتاه زمانی که اولین امکانات برای ارسال پیامک فراهم شد، بسترهای مناسب برای پیام رسانی مانند گوشی‌های تلفن همراه نایاب بودند. به مرور زمان روش‌های ارسال پیامک متنی توسعه چشمگیری پیدا کردند، اما گوشی‌های تلفن همراه موجود در بازار خیلی سخت پیامک‌ها را برای افراد ارسال می‌کردند. در سال ۱۹۹۳ اولین تلفن همراه برای ارسال پیامک اختراع شد. در آن زمان برند نوکیا اولین و ساده‌ترین تلفن همراه برای ارسال پیامک را تولید کرد و به عنوان اولین گوشی در تاریخچه پیامک در ایران و جهان شناخته شد. در آن زمان تلفن همراه تنها ۱۰ کاراکتر داشت، اما به مرور زمان کمپانی نوکیا موبایل‌هایی با کیفیت بالاتر و تایپ راحت‌تر اختراع کرد تا به پیشرفت این صنعت کمک زیادی کند. به صورت کلی نوکیا در شکل‌گیری پیشینه پیامک تاثیر بسزایی داشت.

تاریخچه فراگیر شدن ارسال پیامک در جهان

به مرور زمان ارسال پیامک در سراسر جهان رشد قابل توجهی پیدا کرد. تا پیش از سال ۱۹۹۹ کاربران تنها می‌توانستند پیامک را به شماره‌های داخل یک اپراتور ارسال کنند. در سال ۱۹۹۹ امکان ارسال پیام بین اپراتورهای مختلف به وجود آمد و همین موضوع باعث بهبود ارتباط مردم با یکدیگر شد. در سال ۲۰۰۰ میزان ارسال پیامک متنی توسط مردم آنقدر افزایش پیدا کرد که هر فرد در ایالات متحده آمریکا به صورت میانگین در هر شبانه روز ۳۵ پیامک می‌فرستاد. در این سال‌ها آنقدر پیامک بین مردم محبوب شده بود که بسیاری از شرکت‌ها و کسب‌وکارها تصمیم گرفتند از ارسال پیام کوتاه به عنوان یکی از روش‌های تبلیغاتی موثر استفاده کنند و همین موضوع نقطه عطفی در تاریخچه پیامک در جهان بود.

درست در همین سال‌ها سازمان‌هایی طراحی شدند که از طریق بازاریابی پیامکی کسب و کار شرکت‌های مختلف را گسترش می‌دادند و ارسال پیامک تبلیغاتی در جهان توسعه چشمگیری پیدا کرد. نهایتاً در سال ۲۰۰۲ ارسال پیامک در تمامی نقاط جهان کاملاً فراگیر شد به صورتی که در این سال حدود ۲۵۰ میلیارد پیامک در سراسر جهان رد و بدل می‌شد. طبق محاسبات انجام شده در سال ۲۰۲۰ تعداد پیامک‌های متنی رد و بدل شده در تمامی نقاط جهان حدود ۲/۱ تریلیون بود و این رقم به صورت متوسط در هر سال حدود ۵۲ میلیارد افزایش پیدا می‌کند. امروزه به صورت متوسط هر کاربر ۱۳ پیام کوتاه برای شماره‌های مختلف می‌فرستد.

تاریخچه ورود پیام کوتاه در جامعه ایران

در مرداد ماه ۱۳۸۱ اولین پیامک در کشور ایران توسط یک سیستم ایرانی وابسته به دانشگاه شریف برای یک شماره تصادفی اسال شد. اندکی بعد با خرید تجهیزات فنی مربوط به ارسال پیامک توسط یک پیمانکار چینی، خدمات ارسال پیامک در بهمن ماه ۱۳۸۱ برای اولین بار در کشور ایران راه اندازی شد و پیدایش پیامک در ایران شکل گرفت. این خدمات در ابتدا برای حدود یک میلیون مشترک نصب گردید، اما در آن سال‌ها تعداد خطوط فعال در داخل کشور ایران ۵ میلیون بود. در ابتدا تمام گوشی‌ها قابلیت استفاده از پیام کوتاه را نداشتند، از طرفی برای دسترسی به سرویس پیامک نیاز به مراجعه حضوری و فعال سازی آن وجود داشت.

این روند تا سال ۱۳۸۴ برقرار بود. تا جایی که شرکت مخابرات تصمیم گرفت مناقصه‌ای برای ارائه خدمات پیام کوتاه برگزار کند. در این مناقصه ۳ شرکت رهیاب، آتیه پردازان و مگفا به عنوان برنده معرفی شدند. ارسال پیامک به تدریج در زمان کوتاهی رشد چشمگیری در کشور ایران پیدا کرد. به گونه‌ای که طبق آمارهای ارائه شده در سال ۱۳۸۵ ارسال پیامک به حدود ۸ میلیارد عدد رسید. کم کم پنل‌های اس‌ام‌اسی مختلف برای ارسال پیام انبوه در کشور ایران طراحی شدند و با توجه به مقرون به صرفه بودن قیمت پنل اس ام اس ارسال پیامک‌های بازاریابی در کشور ایران نیز رواج زیادی پیدا کرد. به گونه‌ای که نتایج گزارشات در سال ۱۴۰۳ نشان می‌دهد که از کل پیامک‌های ارسال شده حدود ۷۰ درصد آن‌ها مربوط به پنل‌های بازاریابی و تبلیغاتی است.

سخن نهایی

تاریخچه پیامک در ایران و جهان به دهه ۹۰ برمی‌گردد. در سال ۱۹۹۲ اولین پیامک در بریتانیا ارسال شد و در سال ۱۳۸۱، یعنی حدود ۱۰ سال بعد قابلیت ارسال پیامک به کشور ایران رسید.  با بررسی تاریخچه SMS می‌توان به راحتی متوجه شد که این تکنولوژی در سال‌های اخیر طرفداران زیادی داشته است و در هر سال حدود ۵۲ میلیارد به پیامک‌های ارسال شده در سراسر جهان اضافه می‌شود، بنابراین می‌توان ارسال پیام کوتاه را یکی از روش‌های رایج برای اطلاع رسانی دانست. در سال‌های اخیر از پیامک برای تبلیغات و ارسال اس‌ام‌اس‌های مختلف مانند کمپین‌ها برای مشتریان استفاده می‌شود و با وجود پیشرفت تکنولوژی هنوز هم ارسال پیامک یکی از پرطرفدارترین سرویس‌های ارتباطی در دنیا است. انعطاف‌پذیری بالای استفاده از پیامک، امکان برقراری ارتباط موثر، بهینه بودن هزینه‌ها و غیره از جمله مهم‌ترین دلایل پرطرفدار بودن این تکنولوژی به شمار می‌روند. اگر شما هم قصد دارید برای کسب و کار خود تبلیغات هدفمند و موثر انجام دهید، می‌توانید همین حالا نسبت به تماس با مشاوران آموت یا ثبت نام در سایت برای دریافت خدمات پنل پیامکی اقدام کنید و در کمترین زمان ممکن تبلیغاتی موثر داشته باشید.

برخی از مشتریان ما

لطفا برای دریافت کتاب ایمیل خود را وارد کنید.